Vin Till Pasta

Perfekt vin till din pasta

Tycker du att det är svårt att kombinera vin med pasta? Stopp där! Pasta är ändå den maträtten som verkligen älskar vin, så ta god tid på dig att experimentera med några olika kombinationer för att hitta dina egna personliga favoriter och njut. Det är faktiskt inte så mycket som kan gå snett!


Snabbmeny för denna artikel

Hur väljer man rätt vin till pasta?

Så fort man tänker på hur man ska matcha vin till pasta, så går tankarna osökt till de italienska druvorna Chianti, Sangiovese – en Italiensk klassiker eller Pinot Grigio. Men det behöver inte alltid bli så. Ett sydafrikanskt vin som Pinot Noir eller en Shiraz från Australien kanske likväl passar, även om de italienska druvorna oftast blir den perfekta kombinationen tillsammans med just italienska rätter som pasta.

Pasta finns i otaliga former, både till form och till serveringsform.  Att rekommendera ett vin och pasta kombination ter sig således svårt, även fast det finns några lätta tips att följa.

Hemligen ligger i såsen

När det gäller att välja den perfekta vin- och pastakombinationen, så är det bästa tipset att para vin med pasta är att ignorera själva pastan och lägga fokus på såsen istället. Pasta är ju egentligen samma ingrediens fast i olika former. Beroende på med vad och vilken sås den sedan serveras, så kan en pastarätt smaka på väldigt många olika sätt.

  • Wine for seafood pasta – Served shrimp in a creamy sauce for the pasta, a pinot gris (white wine) is excellent, which highlights the creamy structure and citrus notes.

Vin till pasta med tomatsås

Pastan med lantlig charm kan bli ganska rustik med en köttig tomatbaserad sås och behöver då med ett vin som håller ihop det hela, exempelvis druvan Primitivo med sina kraftiga aromer och sina distinkta fruktiga smaker.

  • Om pastan serveras med en tomatsås passar ett medelfylligt rött vin med en aning tanniner som väger upp syran i tomaterna.
  • Fyllnaden och surheten hos Sangiovese från Toscana harmoniserar väl med köttbullar i tomatsås.

Tips på vin till svamppasta med umamismak

Umami, den 5:e smaken, i svamp kanske med en sås som är miso- and soja-baserad är inte det enklaste att kombinera med vin. Vi tänker osökt på sicilianska vita druvor i första hand, som:

  • Grillo
  • Catarratto
  • Carricante
  • Zibibbo (även kallad Moscato d’Alessandria)

De är så goda med miso, soja och svampar. På den röda sidan prova gärna Nebbiolo eller varför inte en halvtorr sherry?


Vad du än väljer för vin till pastan så rekommenderar vi att du serverar den lite al dente, ser till att servera vinet i rätt temperatur och att du vidare ser till att ta några djupa andetag och bara njuta av stunden.

Bildgalleri – Pasta till vin 

Här hittar du fler av våra goda pastarecept och matchningar:

Vinguider relaterade till denna artikel

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *