Vet du vilken mat som passar bäst till Rioja-viner?
Det man bör tänka på när man parar ihop vin och mat är att det handlar om en svårhittad balans. Det är i alla fall vad experterna påstår. Detta är på många sätt sant, speciellt i fråga om viner från Rioja, som kan vara allt ifrån sköra vita viner till kraftfulla ekfatslagrade röda viner.
Råd för att hitta rätt typ av mat till Rioja:
- Matcha måltidens smaker till vinets
- Försök att servera rätter från samma region som vinerna
- Syran i tomatsåsbaserade rätter behöver viner med hög syrlighet
När du är ute efter en måltid att servera till Rioja-viner är det viktig att tänka på rättens smaker. Då de flesta av regionens röda viner är till stor del gjorda av Tempranillo-druvor, vilket ger dem en djärv, fruktig smak, passar de bäst med rätter som också är kraftfulla i smakerna.
Vi föreslår att du serverar viltkött, stek eller grillat kött med rödvinerna från Rioja. Fisk och skaldjursrätter från medelhavsköket är perfekta till Riojaviner, speciellt de vita vinerna från Rioja Alta. Det viktigaste är dock naturligtvis vad du själv tycker smakar godast ihop, och inte vad experterna säger.