GW:s Vita till kyckling med ostfyllning
Nu kommer GW:s Vita! Det var i våras som den tv-populäre kriminologen och författaren Leif GW Persson lanserade sitt röda portugisiska vin på flaska, GW:s Röda. Det blev en sådan succé att 15 000 flaskor tog slut direkt redan de första 3 veckorna och det finns idag i fasta sortimentet på Systembolaget.
Nu är det dags igen! I förra veckan lanserade GW sitt vita portugisiska vin och denna gång blir förpackningen en box. Vinjournalen har provat vinet och lagat krämiga ost- och spenatfyllda kycklingbröst! Ni anar inte hur gott detta blev!
Vad tycker vi om GW:s Vita?
Till att börja med: vinet får alla tummar upp!
Dessutom tycker vi att det är smart både från producent och för konsument att det blev box-förpackat!
GW:s Vita kommer från samma vingård och familjeproducent i regionen Tejo, som producerade hans röda vin. Vinet är gjort på tre inhemska portugisiska druvor som kanske inte är så vanliga hos oss: den mångsidiga och tåliga Fernão Pires som ger vinet stuns, den fruktiga och syrliga Arinto och till sist den aromatiska Trincadeira das Pratas. Fin läcker druvkombination!
Just Arinto som odlas i nästan hela Portugal, är en druva som har riktigt härliga smaker. Vi tycker att den känns ganska lik Moscatel, det finns en söt-syra här som vi gillar. Annars är detta ett krispigt och torrt vin som påminner om en smakfull och lätt och bättre ”nya världens Chardonnay”, ett syrligt, fräscht och gott vin. Och helt ärligt, vi kommer inte alls att bli förvånade om detta vin blir populärt på svenska marknaden.
Vinet är livligt och friskt och har en fin balans mellan syra och frukt, med alla dess toner av citrus och tropiska aromer och smaker som portugisiska vinproducenter älskar så högt.
Det passar till att bara ta ett glas sådär i förbifarten eller till olika rätter av fisk och kyckling.
GW :s Vita 2017 | SB 72306 | Portugal, Tejo | 3L Box | 269:-
Fyllda kycklingbröst med krämig ostfyllning
Dessa goda krämiga kycklingbröst passar alldeles utmärkt till GW:s läckra vita vin. Börja med att röra ihop fyllningen sedan fixas allt i ugnen. Klart på en halvtimma!
Spenatfyllning
- 1,5 dl cream cheese
- 0,5 dl finriven parmesan
- 2 msk crème fraîche
- 1 liten påse babyspenat (ca 60-70 g)
- Krydda fyllningen med lite malen vitlök och 1 tsk chiliflingor
Finhacka spenaten och blanda alla ingredienser ordentligt i en skål. Ställ åt sidan.
Preparera kycklingbrösten
- 4 kycklingbröst
- lite olivolja
- Krydda med lite salt, lite paprika, lite vitlökspulver och lite lökpulver
Blanda kryddorna i en skål och klappa in kryddorna i kycklingen på båda sidorna.
Med en vass kniv, skär upp en liten ficka från ena sidan i varje bröst. (Inte rakt igenom!)
Fyll fickan generöst med spenat- och ostblandningen.
Stek nu de fyllda kycklingbrösten i ugnen 200° i 25 minuter och tills kycklingen är helt genomkokt.
Här hittar du fler kycklingrätter & vintips: